Transylvania Legends

SunGarden Salin este înconjurat de legende misterioase pe care echipa noastră va fi fericită să le împărtășească cu voi.

Fie că sunteţi pasionat de călătorii sau un simplu vizitator, veți găsi România ca pe o comoară europeană. Zona Transilvaniei reuneşte puternicii Munţi Carpaţi, dealurile pline de culoare, podișurile, şesurile și râurile șerpuitoare, într-un tablou de vis.
Transilvania (“Siebenbürgen” în limba germană; “Erdély” în limba maghiară) este o provincie istorică a României, bine cunoscută pentru legendele cu vampiri, pentru poveștile sale fascinante și pentru peisajul său splendid. Având o istorie plină de evenimente, Transilvania este astăzi o regiune multiculturală care găzduiește mai multe etnii (români, maghiari, germani și sârbi) și orașe mari din România.

Județul Cluj se află în centrul regiunii Transilvania. Capitala sa, Cluj-Napoca, (“Klausenburg” în germană, “Kolozsvár” în limba maghiară) este un vechi castru roman “Castrum” (“Castrum Clus” / “Claudiopolis”) construit pe o așezare pre-romană (“Napoca”), un centru universitar important și al 2-lea cel mai populat oraș din România.

Județul Cluj oferă vizitatorului curios mai multe opțiuni:

  • explorarea munților
  • centre istorice
  • mine de sare
  • chei
  • culturi și legende locale

Regiunea Transilvania și județul Cluj încântă turiștii cu legendele sale. SunGarden Salin este înconjurat de legende misterioase pe care echipa noastră va fi fericită să le împărtășească cu voi.
Legendele istorice ale triburilor dacice, ale împăraților romani, ale lui Matei Corvin, Baba Novac, Avram Iancu și alte figuri proeminente au pus amprenta asupra regiunii. Trebuie să menționăm, de asemenea, poveștile notabile care au apărut de la castele vechi și reședințe nobiliare. Comorile naturale cum ar fi, flora și fauna rară au răspândit, de asemenea, numele regiunii. Orhideea Venus Slippers (Calypso Orhidee) sau rezervele de Iris sunt simboluri din zona Cluj. Puteţi vizita Grădina Botanică din Cluj-Napoca sau rezervațiile naturale din Munţii Apuseni.

Legendele contemporane personificate de starurile de film și muzică, figuri regale și notabile ale culturii locale și europene sunt, de asemenea, parte din atractivitatea regiunii. Indiferent de sezonul în care veți ajunge la SunGarden Salin, veţi putea participa la evenimente culturale interesante.

 

Explorează Legenda!

Turda (în latină Potaissa, în germană Thorenburg, în maghiară Torda) este unul dintre municipiile județului  Cluj. Orașul antic Potaissa este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Prima menţionare documentară a localităţii se face în anul 1075 și poartă denumirea de Castrum Turda. Atunci se fac referiri asupra unor privilegii legate de exploatarea sării. În 1197, localitatea apare menţionată în documente cu numele Civitas Tordensis.  Începând cu data de 17 februarie 1968, orașul Turda a fost declarat municipiu.

 

 SALINA TURDA

 

Saina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere și a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria și legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turiști, sosiți din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice și istorice.

 

CHEILE TURZII

 

Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, mai apoi fiind inclusă în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seamă monumente ale naturii. Sunt prezente 67 de specii de păsări, specii de pești, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatră, mistreți, iepuri, caprioare etc. Rezervația naturală Cheile Turzii prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic fiind locul ideal pentru o ieșire în natură.

 

MĂNĂSTIREA MIHAI VODĂ

 

Mănăstirea Mihai Voda este un lacaș de cult din municipiul Turda, județul Cluj, înființat în anul 2002 la inițiativa lui Bartolomeu Anania. Situată pe strada Aleea Obeliscului nr. 5, biserica a fost înălțată în stil bizantin, fiind o copie arhitecturală a vechii Mânăstiri Mihai Voda din București, ctitoria lui Mihai Viteazul. În prezent, mănăstirii i-au fost adăugate un corp de chilii și o stăreție, devenind un loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara.

 

 CASTRUL ROMÂN

 

Aflat pe platoul Dealului Cetate ce domină Turda în partea de Nord-Vest, acesta  a fost sediul legiunii V Macedonica aduse de împăratul Marcus Aurelius la Potaissa, unde va rămâne până la părăsirea Daciei de către români. Prin dimensiunile sale de 573 x 408 m, el se înscrie în categoria castrelor mijlocii din Imperiul român. Săpăturile arheologice din castrul legiunii V Macedonica, întreprinse de Muzeul de Istorie Turda şi Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului muzeal cu piese de valoare istorică şi artistică deosebită şi dezvelirea celui mai important obiectiv istorico-arheologic al Potaissei. În anul 1997, cu prilejul Congresului internaţional al frontierelor române, s-au montat panoul cu planul castrului (lângă baza arheologică) şi panouri explicative bilingve la principalele obiective cercetate.

 

MORMÂNTUL LUI MIHAI VITEAZUL

 

Mormântul lui Mihai Viteazu află la cca. 3 km sud de Turda (pe str. Bogata). Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti). Iniţial, pe acest loc, soţia sa -Doamna Stanca – cu învoirea principelului Transilvaniei Gabriel Bathory, a reuşit să ridice o capela în stil  bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari.  Capela a fost realizată sub formă unei troiţe, aşa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820, achiziţionată de istoricul turdean Istvan Teglaş(1853-1915), apoi de contele Jozsef Kemeny(1795-1855) din Luncani.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul Vasile Moldovan din localitatea Sânmihaiu, azi comună Mihai Viteazu, a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări. Monumentul nou (obeliscul)  a fost inaugurat pe dată de 5 mai 1977. Având o înălțime de  1601 cm (cifra evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Acesta este  confecţionat din beton armat, placat cu travertin de Ruşchiţa, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, executate din marmură albă de Simeria (la fel că şi placa mormântului) de către artistul clujean Vasile Rus Batin.

 

Noutăţi

Niciun Rezultat

Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.

Testimoniale
Competenţă, implicare, dar mai ales seriozitate şi calitatea serviciilor, acestea sunt lucrurile pe care le-am căutat atunci când am ales să lucrăm cu SunGarden Salin . Am găsit aceste calităţi la ei şi ele ne-au fost confirmate de-a lungul unei colaborări care durează de mai bine de 1 an în organizare nunţii noastre. Încrederea ne-a fost răsplătită. Va Mulțumim! Corina şi Răzvan

Competenţă, implicare şi seriozitate

Bună tuturor,  în primul rând vreau să felicit echipa existenţa în acest hotel, de foarte bună calitate. Serviciile sunt net superioare multor hoteluri din Turda. Noi am organizat conferinţă în acest hotel şi rezultatele finale au fost foarte mulţumitoare. Vă recomandăm tuturor să apelaţi la ei, sunt profesionişti. Adrian Niţescu

Staf de profesionişti

Mulţumesc celor din conducere, Revelionul petrecut la Sun Garden a fost minunat, bine organizat, cu toate că noi eram cazaţi la ei din întâmplare ne-am simţit foarte bine. Ne-aţi făcut sfârşit de an minunat cu toate că noi eram cazaţi pentru nişte tratamente. Bogdan T.

Felicitări pentru organizare